•• Prečo ovocie a zelenina deťom nechutia ••
Je všeobecne známe, že niektoré deti vôbec nejedia zeleninu a ovocie. Prečo vlastne hlavne zelenina niektorým deťom nechutí?
Všetci dobre vieme, že dieťa po narodení pije len materské alebo umelé mlieko. V období asi piatich mesiacov začínajú byť deti prikrmované a postupne prechádzajú cez rôzne kašičky a kúsky potravy na tuhú stravu. Rôzne štúdie potvrdzujú, že prvým príkrmom malého dieťaťa by mala byť zelenina – uvarená mrkva, tekvica, zemiak, brokolica, postupne sa pridáva mäso a ďalšie druhy zeleniny, až potom prichádza na rad ovocie.
Tu veľa mamičiek, v snahe dostať do dieťatka aspoň nejaký príkrm, ide na to opačne a začína ovocím – jablko, banán, maliny, marhule a podobne. Deti si rýchlo na sladkú chuť ovocia zvyknú a začnú odmietať iné jedlo ako je zelenina, obilniny, mäso.
Dnešná doba je veľmi uponáhľaná, všetci sa stále niekam ponáhľajú, majú veľa práce a nemajú čas pripraviť si doma pre seba a svoje deti kvalitné domáce jedlo z čerstvých domácich surovín.
Deti konzumujú nadmerné množstvo priemyselne upravených potravín, ktoré sú presolené, presladené a veľmi tučné, čo samozrejme potláča prirodzenú a jemnú chuť zeleniny.
Ak aj už urobia rodičia chybu v začiatkoch zvykania si na rôzne chute, alebo neskôr pri nedostatku času, nikdy nie je neskoro začať sa zdravšie stravovať a naučiť deti konzumovať zeleninu a ovocie, pre ich zdravie veľmi prospešné, v dostatočnom množstve – aspoň 5 porcií denne.
V momente, keď začneme u detí množstvo priemyselne vyrábaných potravín redukovať, začnú byť ich chuťové poháriky na prirodzenú chuť citlivejšie, začnú objavovať nové chute a zelenina a ovocie, ktoré im predtým nechutili, začnú byť u nich obľúbené.
Samozrejme veľmi záleží na spôsobe úpravy a prípravy ovocia a zeleniny. Rodičom často chýba inšpirácia ako jedlo na báze zeleniny pripraviť, čo by hlavne v dnešnej dobe nemal byť problém, keďže v knihách a časopisoch, na internete, v televízii je inšpirácie dosť.
Je dôležité si pamätať, že deti si musia na chuť zdravej zeleniny a ovocia zvykať už od malička, že je nevyhnutné, aby rodičia mali dostatok času na prípravu domáceho jedla z čerstvých, najlepšie domácich, surovín a obmedzovali u detí konzumáciu priemyselne vyrábaných potravín a jedál nakúpených v reťazcoch rýchleho občerstvenia.